Hyvinvointilautakunta ja sivistyslautakunta: tiedote tilojen käytön toimenpideohjelmasta 2025-2030

25.10.2024 tilat

Sivistys- ja hyvinvointipalvelualueen tilojen käytön toimenpideohjelmaa 2025–2030 käsiteltiin hyvinvointilautakunnan ja sivistyslautakunnan kokouksissa 22.10.2024.  Hyvinvointilautakunta teki päätöksen toimenpideohjelman vapaa-aikapalveluiden tilojen käytön osuudesta ja sivistyslautakunta opetuspalveluiden tilojen osuudesta. 

Sivistys- ja hyvinvointipalvelualueen tilojen käytön toimenpideohjelmassa 2025–2030 on tunnistettu sivistys- ja hyvinvointipalvelualueen tilojen käytön tulevaisuuden tarpeita. Vapaa-aikapalveluiden kaksi keskeistä tilatarvetta liittyvät kirjastoon ja nuoriso- ja liikuntatiloihin. Toimenpideohjelmassa on pohdittu näiden tarpeiden ratkaisuvaihtoehtoja.

Opetuspalveluiden tilojen käytön ajankohtaisin asia on Myllymäen koulun tilatarpeen ratkaisu. Opetuspalveluilla ei ole sinällään tilatarpeen lisäyksiä vaan tulevaisuudessa haasteita nykyisen tilojen käyttöasteen heikkeneminen entisestään. 2020-luvun aikana oppilaiden määrä vähenee kaikissa kouluissa, joka tuottaa aluksi lisääntyvää väljyyttä alakouluihin ja myöhemmin yläkouluihin.

Hyvinvointilautakunta hyväksyi oman toimintansa osalta toimenpideohjelman ehdotukset, jotka ohjaavat tilojen käytön jatkovalmistelua. Sivistyslautakunta hyväksyi myös omalta osaltaan toimenpideohjelman ehdotukset. Päätöksessään sivistyslautakunta korosti, että nyt ei tehdä lakkautuspäätöksiä vaan lapsimäärän kehittymistä seurataan ja tilannetta tarkastellaan tulevaisuudessa uudestaan, jos yksiköiden toiminta vaarantuu alhaisen lapsimäärän vuoksi.

Sivistys- ja hyvinvointipalvelualueen tilojen käytön toimenpideohjelmasta 2025–2030 pyydettiin lausuntoja vaikuttamistoimielimiltä, koulujen vanhempainyhdistyksiltä ja työtekijöitä edustavilta ammattijärjestöiltä 14.10.2024 mennessä. Lausunnon antoivat vaikuttamistoimielimet, koulujen vanhempainyhdistykset, yksittäiset kuntalaiset, Ohkolan kyläyhdistys, työsuojeluvaltuutettu, Mäntsälän opetusalan paikallisyhdistys, Mäntsälän kunnan vapaa-aikapalvelut, Mäntsälän kirjasto ja Mäntsälän koulut. Lausuntoja saatiin yhteensä 20 kappaletta.

Sivistys- ja hyvinvointipalvelualueen tilojen käytön toimenpideohjelma 2025–2030 linjaa tulevan valmistelun suuntaa vapaa-aikapalveluiden ja opetuspalveluiden tilojen osalta. Toimenpideohjelmalla ei käynnistetä tilahankkeita tai tehdä päätöksiä toimintayksiköiden lakkauttamisesta. Hyvinvointilautakunta ja sivistyslautakunta esittävät päätöksillään kunnanhallitukselle ja kunnanvaltuustolle, kuinka palvelualueen tilojen valmistelua tulisi seuraavan valtuustokauden aikana lähteä viemään eteenpäin.  Toimenpideohjelmalla pyritään turvamaan palvelut mahdollisimman laajasti ja samalla takaamaan valmistelun etenemistä valittuun suuntaan sekä hallita kestävästi kuntataloutta.

Asian käsittely jatkuu seuraavasti:
– Tekninen ja elinvoimalautakunta 29.10.
– Kuntakehityslautakunta 6.11.
– Kunnanhallitus 18.11.
– Kunnanvaltuusto 9.12.

Tilojen käytön toimenpideohjelmaa 2025-2030 pääsee tarkastelemaan kokonaisuudessaan täältä: Sivistys- ja hyvinvointipalvelualueen tilojen käytön toimenpideohjelma 2025-2030

 

Mäntsälän kunta

Matti Virpiaro, sivistyslautakunnan puheenjohtaja
Pauli Goltz, hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja

Timo Ahvo, sivistysjohtaja
Vuokko Leirimaa, hyvinvointipäällikkö

Lue myös