Keski-Uudenmaan uimavesien mikrobiologinen laatu on hyvä, sinilevää havaittiin usealla rannalla

13.8.2024

Kuva Keski-Uudenmaan ympäristökeskus: Vanhankylänniemen uimaranta 8.8.2024

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen tiedote 12.8.24

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus haki 7. – 8.8.2024 uimarantavesien seurantanäytteitä Järvenpään, Mäntsälän, Tuusulan ja Nurmijärven yleisiltä uimarannoilta. Näytteistä tutkittiin Escherichia coli -bakteeri sekä suolistoperäiset enterokokit. Uimarantojen vesien mikrobiologinen laatu täytti uimavedelle asetetut laatuvaatimukset. Uimarantavesien lämpötilat olivat 19,2  – 22,8 °C välillä.

Sinilevää oli näytteenottohetkellä erittäin runsaasti Nurmijärvellä Lähtelän uimarannalla, runsaasti Nurmijärvellä Tiiran uimarannalla, Järvenpäässä Vanhankylänniemen uimarannalla ja Tuusulassa Rusutjärven uimarannalla sekä hieman Tuusulassa Tervanokan uimarannalla ja Mäntsälässä Onkimaan uimarannalla. Sinilevätilanne kannattaa arvioida aina itse silmämääräisesti ennen uimaan menoa, sillä tilanne voi vaihdella nopeastikin. Tuulisella säällä sinilevä on usein sekoittuneena veteen, kun taas tyynellä ja aurinkoisella säällä sinilevä on helposti havaittavissa veden pinnalla.

Uimavesinäytteet otettiin seuraavilta rannoilta:

Järvenpää: Tervanokan ja Vanhankylänniemen uimarannat (Tuusulanjärvi)

Tuusula: Kellokosken uimaranta (Keravanjoki) ja Häklin, Jokelan, Rusutjärven ja Urheilupuiston uimarannat

Mäntsälä: Saaren ja Levannon uimarannat (Hunttijärvi), Sälinkään uimaranta (Kilpijärvi), Hautjärven uimaranta (Sahajärvi), Onkimaan uimaranta (Isojärvi), Nummisten uimaranta (Mustijoki) ja Keravanjärven, Sahajärven ja Sääksjärven uimarannat

Nurmijärvi: Sääksin ja Röykän uimarannat (Sääksjärvi), Tiiran ja Lähtelän uimarannat (Valkjärvi), Herusten uimaranta (Herustenjärvi) ja Vaaksin uimaranta (Vaaksjärvi)

 

Uimaveden laadusta tiedottaminen

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen sivuilta löytyy uimarantojen tulostaulukko, johon uimakauden aikana otettavien vesinäytteiden tulokset päivitetään http://www.keskiuudenmaanymparistokeskus.fi/uimavesitulokset. Näytetulokset löytyvät myös uimarantojen ilmoitustauluilta.

Sinilevähavaintoja voi seurata Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämässä Järvi-meriwikissä (www.jarviwiki.fi), jonne jokainen voi merkitä myös omat sinilevähavaintonsa.

Lisätietoja antaa terveystarkastaja Helmi Heiska puh. 040 314 4745, helmi.heiska@tuusula.fi

Lue myös