Mitkä vapet ja pussit?
Viimeksi muokattu: 1.11.2024Nikotiinituotteet, kuten sähkösavukkeet ja nikotiinipussit ovat viime vuosina herättäneet paljon huolta ja keskustelua erityisesti huoltajien ja nuorten kanssa työskentelevien keskuudessa, myös Mäntsälässä.
Sähkösavukkeen käyttö, eli ”vapettaminen” on nuorten keskuudessa hyvin yleistä ja sen käyttöä esiintyy jopa alakouluikäisten keskuudessa. Sähkösavukkeet ja nikotiinipussit ovat verrattain uusia tuotteita, joten niiden kaikkia pitkäaikaisia vaikutuksia ei tunneta. Nuoret ovatkin tämänhetkisiä nikotiiniteollisuuden ”koekaniineja”.
Monet pitävät sähkösavukkeita ja nikotiinipusseja ”hyvänä” valintana tupakan sijaan, mutta niiden käyttöön liittyy vakavia riskejä, varsinkin mitä nuorempi käyttäjä on. Lasten ja nuorten aivot ovat herkkiä nikotiinin vaikutuksille. Nikotiini voi muuttaa aivojen toimintaa ja kehitystä, mikä taas voi vaikuttaa haitallisesti nuoren oppimiseen, keskittymiskykyyn ja päätöksentekotaitoihin sekä altistaa ahdistus- ja masennusoireille. Nikotiini ei ole vain riippuvuutta aiheuttava aine, vaan myös myrkky. Sähkösavukehöry heikentää mm. keuhkojen toimintaa ja edesauttaa sydän- ja verisuonitaudeille altistavien muutosten synnylle.
Sähkösavukkeet eli niin sanotut vapet toimivat akulla, jotka kuumentavat nestettä, joka hengitetään höyrynä keuhkoihin. Tämä höyry sisältää usein nikotiinia, erilaisia makuaineita ja kemikaaleja. Monet näistä kemikaaleista ovat haitallisia keuhkojen terveydelle, ja tutkimusten mukaan höyry saattaa sisältää jopa raskasmetalleja, kuten lyijyä. Sähkösavukkeiden ulkoasu voi olla houkutteleva, ja niiden leikkisät värit ja muodot voivat tehdä niistä vaikeasti tunnistettavia ja ne näyttävät helposti viattomilta tuotteilta.
Nikotiinipussit puolestaan ovat pieniä annospusseja, jotka asetetaan suuhun ja joista nikotiini imeytyy elimistöön. Näissä pusseissa voi olla yhtä paljon tai jopa enemmän nikotiinia kuin perinteisessä nuuskassa, ja ne on usein suunniteltu houkuttelemaan nuoria monilla makuvaihtoehdoilla ja värikkäällä ulkomuodolla.
Miten nuoret päätyvät käyttämään nikotiinituotteita ja mistä he niitä saavat?
Monet nuoret kokevat ryhmässä sosiaalista painetta ja saattavat kokea tarvetta kuulua joukkoon, mikä voi johtaa kokeiluihin nikotiinituotteiden kanssa. Valitettavasti sosiaalisen median kautta tapahtuva markkinointi tekevät tuotteista helposti saatavia, usein jopa laittomasti. Erityisesti somealustat ovat tehneet nikotiinituotteiden tilaamisen hyvin helpoksi. Tämän myötä on syntynyt nuorten keskuudessa myyjien ja ostajien ryhmiä. Tämän myötä on syntynyt myös uusi ilmiö, velanperintä, johon voi liittyä väkivaltaa ja uhkailua.
Tämä piiloon jäävä alaikäisten välinen kaupankäynti aiheuttaa riskejä, joista monet vanhemmat ja opettajat eivät välttämättä tiedä.
Tärkeintä on keskusteluyhteys nuoren kanssa, ota nikotiinituotteet puheeksi nuoren kanssa.
Aikuisen on tärkeää ottaa nikotiinituotteiden käyttö rohkeasti puheeksi nuoren kanssa. Keskustelun voi aloittaa kertomalla omasta huolesta ja kysymällä nuoren omista ajatuksista. Nuorta ei pidä syyllistää, vaan pyrkiä kuuntelemaan ja tukemaan hänen omaa ajatteluaan aiheesta. Voi kysyä esimerkiksi, mitä nuori ajattelee käytön lopettamisesta ja mitkä asiat voisivat motivoida häntä tekemään niin.
Jos nuori päättää yrittää lopettaa, hänen tuekseen kannattaa asettaa konkreettisia ja realistisia tavoitteita. Aikuisen tuki, välittäminen ja kannustava asenne voivat olla ratkaisevan tärkeitä.
Tietoa ja tukea on saatavilla, ja yhdessä voimme auttaa nuoria tekemään terveellisiä ja tietoisia valintoja, jotka tukevat heidän hyvinvointiaan pitkälle tulevaisuuteen.
Ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Jasmin Jokelainen
Lisätietoa aiheesta:
Päihdelinkki Etusivu — Päihdelinkki
Tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön puheeksi ottaminen ja lopettamisen tukeminen Tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön puheeksi ottaminen ja lopettamisen tukeminen | FressisEdu
EHYT ry Nikotiinituotteet Nikotiinituotteet
Lähteet: Ehyt ry Nikotiinituotteet, FressidEdu Tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön puheeksi ottaminen ja lopettamisen tukeminen | FressisEdu, Päihdelinkki Nikotiini — Päihdelinkki, Savuton Suomi Sähkösavuke – Savuton Suomi 2030 | Suomen ASH ry