Lakkautettu kyläkoulu Mäntsälässä on parempi kuin lottovoitto
Viimeksi muokattu: 29.9.2022Hannu Salinin työpiste on sijoitettu yli satavuotiaan koulun juhlasalin korokkeelle. Työpisteen takana on suuri vihreä liitutaulu. Seinille on ripustettu kymmeniä vanhoja opetustauluja, joista vanhimmat ovat 1900-luvun alkuvuosilta. Juhlasalin kulmassa on Petrof-merkkinen urkuharmoni.
– Olen töissä HOK Elannossa it-päällikkönä. Toimistoni sijaitsee Helsingin Pasilassa, mutta etätyöskentely täältä Kaukalammen kylästä käsin sujuu mainiosti. Sain juuri lobattua verkkokaupan Mäntsälän S-markettiin, myhäilee Salin.
Salin ihastelee uuden kotinsa sijaintia. Tarvittaviin suuntiin pääsee eri kulkuvälineillä nopeasti. Ja vaikka hän asuukin taajama-alueen ulkopuolella, ovat riittävät palvelut saavutettavissa.
– Kirjastoauto tulee joka toinen viikko tuohon omalle pihalle. Kirjojen lainaamisen lomassa turistaan kyläläisten kanssa.
Intuitio vaikutti tarjoukseen
Salin osti Kaukalammen koulun vuonna 2014.
– Asuimme silloin Jokelassa ja avioeron jälkeen aloin katselemaan pientä vanhaa taloa maaseudulta. Kun näin myynti-ilmoituksen Mäntsälässä sijaitsevasta lakkautetusta Kaukalammen kansakoulusta, pulssini nousi ja sydän pomppasi kurkkuun. Yhtäkkiä kuin väläyksenomaisesti näin tulevaisuuteen.
Mäntsälä ei ollut paikkakuntana käynyt Salinin mielessä, mutta mitä enemmän hän asiaan perehtyi, sitä enemmän hän innostui.
– Kun olin jättämässä tarjousta määräajan viimeisenä päivänä intuitioni sanoi, että laita 2 000 euroa lisää. Niin tein. Myöhemmin kävi ilmi, että tarjoukseni oli korkein, ja että toiseksi korkein oli 2000 euroa matalampi. Kun kuulin sen, olin onnellisempi kuin lottovoittaja.
Keskellä luontoa
Hannu Salin tarkkailee ympärillä olevaa luontoa sekä erityisesti läheistä Kaukalampea kiikareillaan säännöllisesti. Lampi on kasvanut vuosien aikana pikkuhiljaa umpeen, mutta kosteikkona se on linnuille houkutteleva paikka.
Seassa oli myös tundrahanhia, valkoposkihanhia ja kanadanhanhia. Laulujoutsenia näkyi eräänä päivänä yhtä aikaa 214 kappaletta. Viime vuonna joutsenet viipyivät lammella koko talven, kertoo Salin.
Salin on bongannut pihapiiristä toista kymmentä haukkalajia. Myös merikotka on liidellyt peltojen yllä. Jopa kattohaikara ja kaksi jalohaikaraa ovat käyneet näytillä.
Muita naapuruston eläimiä ovat saukko, lumikko, ilves, karhu sekä susi – tavanomaisten hirvien ja kauriiden lisäksi.
Vanha koulu täynnä aarteita ja historiaa
Muutettuaan koululle avovaimon kanssa vuonna 2014 Salin oli koulun vintillä tutkimassa rakennuksen kuntoa. Puruja potkiskellessa niiden alta paljastu kirja. Ja kohta toinenkin. Lopulta vintiltä löytyi koko koulun kirjasto, vanhimmat teokset 1800-luvun lopulta.
– Seassa oli lukukirjoja, romaaneja, oppikirjoja, ihan kaikenlaista. Jossain vaiheessa olen ajatellut lueskella ne kaikki läpi, myhäilee Salin.
Salin on perehtynyt koulun historiaan kunnan arkistojen kautta. Tietoa on löytynyt esimerkiksi koulun johtokunnan ja kunnan kokouspöytäkirjoista aina koulun perustamisesta vuodesta 1900 lähtien. Samalla on syntynyt ajatus tehdä koulusta historiikki.
Salinin mukaan koulun historia on todella mielenkiintoinen. Kansakoulu toimi ensimmäiset 10 vuotta vuokralla Kaukalammen Yli-Sipilän talossa yhdessä huoneessa. Kun mietittiin koulun rakentamista 1900-luvun alussa, niin sen sijainnista oli paikallisten kesken kova kiista. Asia ratkaistiin lopulta senaatissa asti.
– Tarinan mukaan senaattori ja kouluylihallituksen johtaja Yrjö Yrjö-Koskinen sanoi lopulta ratkaisevat sanat: ”Perkele, se laitetaan nyt tuonne!” Juuri noita sanoja ei ehkä käytetty, mutta Yrjö-Koskisen johdolla asia päätettiin, ja koulu rakennettiin nykyiselle paikalleen vuonna 1910, kertoo Salin.
Hyväkuntoinen satavuotias suurella tontilla
Vaikka koulurakennuksella on jo ikää toista sataa vuotta, on etenkin sen vanhin osa hyvässä kunnossa. Homevaurioita ei ole ja rakenteet ovat peltikattoa myöten kestäneet aikaa mainiosti.
Kunnostamisen kuten uuden rakentamisen suhteenkin asiointi Mäntsälän kunnan kanssa on sujunut mallikkaasti.
– Yhteistyö rakennuspuolen viranomaisen kanssa on ollut ongelmatonta, ja kaikki kunnan henkilökunta kunnanjohtajaa myöten ovat suhtautunut suunnitelmiini positiivisesti, iloitsee Salin.
6000 neliön tontilla on myös oma kaivo, jonka paikallinen firma Salinin toimeksiannosta kunnosti. Ainoa ongelma oli kaivon syvyys – kahdeksan metrisiä tikkaita ei meinannut heti löytyä. Vettä on kaivossa normaalisti kuuden metrin syvyydeltä ja koskaan se ei kuulemma ole kuivunut. Vesi on todettu säännöllisillä mittauksilla erinomaiseksi juomavedeksi.
Kanala huviksi ja hyödyksi
Salinin viisi kanaa ja kukko viihtyvät mainiosti koulun pihalle rakennetussa kanalassa.
– Kanalan lämpötila pidetään + 15–18 asteisena. Minimilämpötila on + 5 astetta. Pakkasta ei saa olla, koska kanojen heltat jäätyvät. Sen sijaan lumesta kanat tykkäävät. Helteellä ne taas pitävät suutaan auki ja levittelevät siipiään viilentäen näin itseään, kertoo Salin.
Lintuinfluenssa-aikaan kanoja ei saa päästää ulos vapaasti. Sitä varten Salin on kattanut ulkoaitaukset kauttaaltaan Ruokaviraston ohjeiden mukaisilla tiheillä verkoilla. Lintuinfluenssa mahdollisesti levittävien vesilintujen lisäksi verkko suojaa kanoja myös petolinnuilta.
Mies, joka harrastaa harrastuksia
Hannu Salinin lista harrastuksistaan on sen verran pitkä, että on ihme, miten hän on sen rinnalla ehtinyt tehdä myös mittavan työuran kaupan alalla.
Urheilusta Salinin lista sisältää muun muassa useita yleisurheilulajeja, sekä kamppailulajeja kuten aikido, taekwondo ja kungfu. Muita ovat voimistelu, sulkapallo,
jalkapallo ja tennis. Tieteen ja kulttuurin alueelta Salin on harrastanut tähtitiedettä, sarjakuvia ja elokuvia. Myös tanssi on sydäntä lähellä – erityisesti kuubalainen parisalsa. Vuosien aikana Salin on perehtynyt konekirjoitukseen, psykologiaan ja – lypsämiseen!
– Niin, harjoittelin karjatilalla sen verran, jotta pääsin yrittämään Helsingin yliopiston eläinlääketieteelliseen. Sisään minua ei hyväksytty, mutta opinpahan lypsämään kolmella eri tavalla, naureskelee Salin.
Tällä hetkellä Salinin tärkein harrastus on kaikki luontoon liittyvä. Hän on ollut vuosikausia Suomen Luonnonsuojeluliiton, Tuusulan luonnonsuojeluyhdistyksen sekä Birdlifen jäsen Keski- ja Pohjois-Uudenmaan Lintuharrastajat Apus ry:ssä.
Mäntsälä on mahdollisuuksia täynnä
Hannu Salin näkee Mäntsälässä valtavasti potentiaalia. Suurimpina valtteina hän näkee sijainnin, luonnonläheisyyden ja rauhallisuuden.
– Täältä pääsee nopeasti vaikkapa Helsinkiin tai Lahteen. Täällä on myös hyvät mahdollisuudet yrittäjille sekä suhteellisen pieni työttömyysprosentti. Lisäksi ihmisillä ei ole kiire minnekään, kun taas Helsingissä kaikilla on aina kiire.
– Kaukalampi on ollut aikoinaan erinomainen kalastuspaikka. Ja vieläkin kalaa tulee. Lampi on ollut myös suosittu uimapaikka. Jopa ravikilpailuja on pidetty aikoinaan sen jäällä. Kaukalammen läpi virtaavaa Mäntsälänjokea pitkin voi meloa aina Suomenlahdelle asti.
Hannu Salinin mielestä Mäntsälä voisi hyvin järjestää uudemman kerran asuntomessut. Aiheena voisi olla maaseutumaisuus ja kartanohenkisyys, vetonauloina 2000–3000 neliön tontit ja kauniit talot puutarhoineen.
Tulevaisuus Kaukalammella
Hannu Salinin mukaan Kaukalammella ei ole vielä kyläyhdistystä, mutta se on suunnitteilla muutaman kyläläisen kanssa.
– Mäntsälässä on se hyvä juttu, että kaikki tuntuvat tulevan toimeen toistensa kanssa, ainakin täällä kylällä. ”Haittana” on se, että koko ajan joutuu moikkaamaan ja ihmiset tulevat juttelemaan, niin että pihatöistä ei meinaa tulla mitään, naureskelee Salin.
Kaukalammen houkuttelemia lintubongareita on välillä paljonkin tienvarressa. Heitä Salin on pyytänyt pysäköimään koulun pihalle. Sieltä bongarit myös häiritsisivät lintuja vähemmän.
Yksi ajatus on tarjota luontomatkailijoille majoitusta ja muitakin palveluita. Koulu voisi toimia myös koulutus- ja kurssipaikkana esimerkiksi kyläläisten, kunnan tai yritysten tarpeisiin.
Hannu Salinilla ideoita siis riittää. Toimeliaana miehenä hän myös luultavasti toteuttaa niistä useimmat.
TEKSTI: Heikki Nuutinen
KUVAT: Pauliina Anttila