Paluumuuttaja arvostaa kotikuntansa rauhaa ja yhteisöllisyyttä
Viimeksi muokattu: 29.9.2022Mäntsälän keskustan kunnostetut jokivarsipolut ovat ehtineet tulla Mikko A. Ratialle korona-aikana tutuiksi. Polkujen ansiosta luonnon helmaan pääsee nopeasti, vaikka fillarilla.
– Mielestäni Mäntsälä on mukava luonnonläheinen pitäjä, jossa ei ole ison kaupungin kiirettä tai hälyä. Täällä lähes kaikki tuntevat toisensa ja ihmiset puhaltavat yhteen hiileen.
Työkyvyttömyyseläkkeellä oleva 44-vuotias Ratia on kotoisin Mattilan kylältä Mäntsälän eteläosasta. Aikoinaan hän asui kuusi vuotta Tuusulan puolella Kellokoskella. Muuten hän on asunut koko ikänsä synnyinkunnassaan.
Ratian vaimo Paula on ammatiltaan kokki. Tytär Saga on Lahden lyseossa ensimmäistä vuottaan. Vaikka Mäntsälän lukio onkin Ratian perheen mielestä oikein hyvä lukio, valitsi Saga Lahden koska siellä oli enemmän kavereita.
Palveluita pieniltä yrityksiltä
Kuntosali- ja liikuntapalvelut ovat Ratialle tärkeitä, sillä hän vammautui auto-onnettomuudessa vuonna 1993. Hyvän kuntoutuksen ansiosta Ratia kävelee tänä päivänä lähes normaalisti.
Ratiat asuvat Mäntsälän keskustan tuntumassa. Kodin vastapäätä on polkupyöräkorjaamo, jota pitää tuttu kaveri vanhalta kotikylältä. Lähellä on myös yksi Mäntsälän lukuisista kirpputoreista.
Ratia nähdään usein keskustan kahviloissa. Niitä ei ole montaa, mutta Ratiaa se ei haittaa. Niissä on mukava tavata tuttuja ja turista kotikunnan asioista.
– Koska minulla on päivisin aikaa, käytän erityisesti kahvilapalveluita runsaasti. Suosikkipaikkani tällä hetkellä on Ulla ja Aleksanteri, joka on ollut vakiopaikkani aina 90-luvun puolesta välistä alkaen. Tosin eri omistajan pitämänä sekä eri nimellä.
Vaikka Mikko A. Ratian mielestä Mäntsälässä on palveluita ihan mukavasti, yhtä asiaa hän kaipaa.
– Vielä 1990-luvulla oli pikkuliikkeitä paljon, mutta nyt niiden tilanne on hankala. Uskon kuitenkin, että verkkokaupan ja somen tehokkaampi hyödyntäminen voisi auttaa paikallisia pieniä toimijoitakin pärjäämään. Ainakin digitaalisen alan osaamista Mäntsälästä löytyy omasta takaa.
Vapaaehtoistyöllä on merkitystä
Mikko A. Ratia on ollut mukana monenlaisessa vapaaehtoistyössä. Hän on muun muassa kouluttautunut Invalidiliiton aktiiviseksi vaikuttajaksi. Toiminnan tarkoituksena on antaa apua vammautuneille esim. hakemusten, valitusten, tms. teossa.
Lisäksi hän on ollut mukana koulujen vanhempainyhdistyksissä, nuorten yökahvilatoiminnassa sekä Mäntsälän Nuorten Kummit ry:ssä. Vapaaehtoistoiminnan tiimoilta lukuisat tapahtumat ja tempaukset ovat tulleet tutuiksi.
Ratialle paras palkinto vapaaehtoistyöstä on siitä saatava suora palaute.
– On hienoa, kun esimerkiksi joku aikuistunut tuttu nuori morjestaa sinua kaupassa tai tulee juttusille.
Nuoret mukaan paikalliseen päätöksentekoon
Ratia seuraa kunnallispolitiikkaa ja paikallista päätöksentekoa aktiivisesti. Tällä hetkellä hän myös avustaa yhtä pientä poliittista ryhmää, vaikka ei koe tarvetta olla konkreettisesti mukana puolueiden toiminnassa. Ratian mielestä yhteistyötä voi myös tehdä puoluekannasta riippumatta.
– Tulen toimeen kyllä kaikkien kanssa ja pyrin puolueettomalta kantilta tuomaan ideani esille. Joten minua ei haittaa oletko oikealla vai vasemmalla. Kuntavaaleihinkin kysyttiin ehdolle, mutta vastasin kiitos ei, tuumailee Ratia.
Nuoria Ratia toivoo enemmän mukaan päätöksentekoon.
– Uskon, että nuorten aktiivisuus kyllä lisääntyy, kun luomme heille luontevat kanavat tulla mukaan, ja annamme heille mahdollisuudet ilmaista näkemyksiään. Sosiaalinen media on yksi kanava, jota voitaisiin käyttää tehokkaammin.
Keskustelu sosiaalisessa mediassa onkin ollut aktiivista viime aikoina kunnan tekemien päätösten takia. Juuri nyt Ratiaakin työllistää Mäntsälä -Facebook-ryhmän ylläpitotyöt.
Kylät Mäntsälän vetonauloina
Mikko A. Ratian sydän sykkii kylille, onhan hän itsekin yhdeltä kylältä kotoisin. Mäntsälän kylät ovat myös kunnan vetovoiman kannalta tärkeitä.
– Kun helsinkiläinen perhe etsii kotia itselleen maaseudulta, ovat Mäntsälän kylät vahvoilla. Niiden elinvoimaisuutta olisikin kehitettävä edelleen mahdollisuuksien mukaan, pohtii Ratia.
Ratian mielestä koulujen ja kyläkauppojen säilyttäminen, kuten esimerkiksi Sälinkäällä, edellyttää yhteistyötä sekä kunnalta, kuntalaisilta ja yrittäjiltä. Erityisesti koulujen merkitys on suuri. Koulujen lakkauttaminen onkin aina erityisen harmillista, vaikka sille olisikin perusteita
On kuitenkin mahdollista, että kasvavan muuton myötä kyläkouluja aletaankin perustaa uudelleen.
Musiikki elää Mäntsälässä
Ratia on intohimoinen musiikin harrastaja ja äänilevyjen keräilijä.
– Kaikenlaista musiikkia on tullut kerättyä 1980-luvulta lähtien. Tällä hetkellä tilaan levyt netistä ja ne tulevat minulla postin välityksellä. Olisi kuitenkin mahtavaa, jos pääsisi asioimaan paikallisessa musaliikkeessä ja ostaa tai tilata levyt sitä kautta.
Ratian mielimusiikkia on metalli ja hard rock. Hän on kasvanut raskaamman musiikin parissa, mutta kuuntelee myös ajankohtaista listakamaa, jos sitä sattuu radiosta soimaan sillä hetkellä. – Kaikki menee Iron Maidenista jopa Reino Nordiniin, Ratia naureskelee.
Ratian musiikkiharrastus kattaa myös osallistumisen paikallisen elävän musiikin yhdistyksen Mäntsälä Liven toimintaan.
– Minulle elävä musiikki on tärkeää. Oma soittaminen ja musiikin tekeminen loppui auto-onnettomuuden jälkeen. Olen tällä hetkellä Mäntsälä Liven hallituksen jäsen, ja ollut mukana järjestämässä konsertteja ja tapahtumia ravintoloihin ja muihin tiloihin.
Mäntsälän kehittäminen ja tulevaisuus
Mikko A. Ratia näkee Mäntsälän tulevaisuudessa raikkaana kasvukuntana.
– Moni koulukaverini on palannut tänne takaisin perustamaan perhettä ja työskentelemään. Elinkustannukset ovat täällä pk-seutua alhaisemmat ja sijainnin takia työmahdollisuudet erittäin hyvät. Kunnan työttömyysprosenttikin on Uudenmaan alhaisimpia, kertoo Ratia.
Ratian mukaan Mäntsälän on oltava innostava ja virikkeikäs kunta myös tämän päivän koululaisille, sillä he ovat tulevaisuuden paluumuuttajia.
– Kuten minä ja kaverini, moni palaa takaisin kotikuntaansa, kun heille jää siitä mukava mielikuva, tuumii Ratia.
TEKSTI: Heikki Nuutinen
KUVAT: Pauliina Anttila