Poikkeaminen
Viimeksi muokattu: 21.1.2025Kunta voi erityisestä syystä hakemuksesta myöntää poikkeamisen Rakentamislaissa säädetystä tai sen nojalla annetusta rakentamista tai muuta toimenpidettä koskevasta säännöksestä, määräyksestä, kiellosta tai muusta rajoituksesta. (Rakentamislaki 57 §) Poikkeamislupaa tarvitaan siis esimerkiksi silloin, kun poiketaan rakennusjärjestyksen määräyksestä tai asemakaavasta.
Poikkeaminen edellyttää erityisiä syitä. Poikkeamisen on pääsääntöisesti johdettava parempaan tulokseen esimerkiksi ympäristön tai liikenneolojen kannalta, kuin mihin päästäisiin säännösten mukaisella rakentamisella.
Poikkeamispäätös tulee hakea kirjallisesti. (Lupapiste)
Jos esimerkiksi luvanvaraisuudesta vapautettu rakennus poikkeaa vähäisesti kaavamääräyksestä tai muusta rakentamiseen liittyvästä määräyksestä, edellyttää rakennuksen rakentaminen myönteistä poikkeamislupaa, muttei rakentamislupaa. Esimerkiksi lupakynnyksen alittavan talousrakennuksen sijoittuessa asemakaavassa määrätyn rakennusalueen ulkopuolelle edellyttää sen rakentaminen poikkeamispäätöksen.
Vähäinen poikkeaminen
Vähäisestä poikkeamisesta voidaan päättää rakentamisluvan yhteydessä ilman poikkeamisluvan hakemista. Vähäisyyden arviointi kuuluu viranomaiselle.