Rakentamislupa
Viimeksi muokattu: 12.1.2025Mäntsälän kunnan rakennusvalvontaviranomaisena toimii kuntakehityslautakunta.
Rakennustarkastaja päättää rakennusluvan myöntämisestä alle 600 m²:n asuinrakennukselle, talousrakennukselle, alle 1000 m²:n teollisuus- ja varastohallille, maatalouden tuotanto- ja varastorakennuksille ja edellä mainittujen rakennusten laajennuksille.
Muiden kuin edellä mainittujen rakennusten rakennusluvista päättää lautakunta.
Lautakunta kokoontuu kerran kuukaudessa, pois lukien lomakaudet.
-
Rakentamislupahakemus tehdään sähköisesti osoitteessa Lupapiste.fi
- rakennuspaikkakohtaisesti, asiallisesti täytettynä
- jokaiselle toimenpiteelle avataan hakemuksessa oma toimenpide
Pääsuunnittelijan tiedot täytetään Lupapisteeseen ja hakemuksen liitteeksi tarvittava selvitys pätevyydestä
Pääpiirustukset:
- asemapiirros joko 1:500 tai asemakaava-alueella 1:200
- pohjapiirustukset
- julkisivupiirustukset
- leikkauspiirustukset
Selvitys rakennuspaikan omistus- tai hallintaoikeudesta
- lainhuutotodistus/kauppakirja/vuokrasopimus
Asemakaavaote asemakaava-alueella
Yleiskaavaote asemakaava-alueen ulkopuolella, jos rakennuspaikka on osayleiskaava-alueella
Kiinteistörekisteriote ja –karttaote
Selvitys ja suunnitelma jätevesien käsittelystä, mikäli kiinteistöä ei voida liittää vesihuoltolaitoksen viemäriverkkoon
Lainvoimaiseksi todistettu sijoittamislupa tai poikkeamislupapäätös
Naapurien kuuleminen
- Rakentamislupahakemuksen vireille tulosta on ilmoitettava naapureille. Naapurilla tarkoitetaan viereisen tai vastapäätä olevan kiinteistön tai muun alueen omistajaa ja haltijaa. Jokaisen naapurikiinteistön omistajan tai haltijan on allekirjoituksellaan osoitettava tiedonsaanti rakennushankkeesta.
- Naapurien kuuleminen siltä osin, kun hankkeella voi olla vaikutusta naapureille (Rakentamislaki 63 §).
Energiaselvityksen sisältämä energiatodistus
Selvitys perustamis- ja pohjaolosuhteista (perustamistapalausunto)
- Alueidenkäyttölain 131 §:n mukaisesti rakentamislupahakemuksen liitteeksi tulee liittää rakennuskohteesta ja sen laajuudesta riippuen selvitys rakennuspaikan perustamis- ja pohjaolosuhteista ja tarvittaessa terveellisyydestä, korkeusasemista sekä näiden edellyttämästä perustamistavasta ja tarvittavista muista toimenpiteistä. Selvitys tulee tehdä aina omakotitalohankkeista ja kokoluokaltaan sitä vastaavista ja suuremmista hankkeista. Tarvittaessa rakennuspaikasta on tehtävä pohjatutkimus.
Valtakirja tai muu valtuutus
- Mikäli hakemuksen tai ilmoituksen allekirjoittaa asiamies eikä hakija itse, tulee hakemukseen liittää tarkoituksenmukainen valtakirja
Ote yhtiön hallituksen kokouksen pöytäkirjasta
- Jos luvan hakijana on osakeyhtiö, on hakemukseen liitettävä osakeyhtiön hallituksen pöytäkirja, josta ilmenee, että kyseessä olevalle toimenpiteelle on päätetty hakea lupaa.
Kaupparekisteriote
- Mikäli hakijana on yhtiö, tarvitaan ote kaupparekisteristä. Siitä selviää yhtiön toiminimen allekirjoittamiseen oikeutetut henkilöt.
Ilmoitus väestönsuojasta ja väestönsuojapiirustukset
-
Rakentamislupapäätöksessä yleensä edellytetään hankkeelle hyväksytettäväksi tarvittavat vastuulliset työnjohtajat
- Rakennustyön vastaava työnjohtaja
- Kiinteistön vesi- ja viemärilaitteiston rakentamisen työnjohtaja (KVV-työnjohtaja)
- Ilmanvaihtolaitteiston rakentamisesta vastaava työnjohtaja (IV-työnjohtaja)
- Muu erityisalan työnjohtaja, esim. purkutyön johtaja
Rakentamislupapäätöksessä voidaan määrätä tarvittavien erityissuunnitelmien toimittamisesta. Suunnittelijoiden pätevyydestä säädetään (Rakentamislaki (751/2023) 83 §, Laki rakentamislain muuttamisesta (897/2024) 83 §). Tarvittavia erityissuunnitelmia ovat useimmiten
- Rakennesuunnitelmat
- Vesi- ja viemärisuunnitelmat
- Ilmanvaihtosuunnitelmat
Rakentamislupapäätöksessä on määrätty rakennustyön aikaisista katselmuksista (Rakentamislaki (751/2023) 112 §, Laki rakentamislain muuttamisesta (897/2024) 112 §). Näitä voivat olla esimerkiksi:
- Aloitusilmoitus
- Aloituskokous
- Aloituskokous pidetään omakotitalon ja sitä suurempien rakennushankkeiden yhteydessä. Aloituskokous pidetään rakennuspaikalla ja siinä ovat läsnä ainakin rakentamishankkeeseen ryhtyvä, vastaava työnjohtaja, pääsuunnittelija ja rakennustarkastaja.
- Sijainnin merkitseminen
- merkitseminen tilataan asemakaava-alueella paikkatietoinsinööriltä.
- Sijaintikatselmus
- katselmus tilataan asemakaava-alueella paikkatietoinsinööriltä.
- Pohjakatselmus
- Rakennekatselmus
- Rakennekatselmus toimitetaan, kun kantavat rakenteet ja niihin liittyvät paloturvallisuuteen liittyvät työt on tehty.
- Osittainen loppukatselmus (käyttöönottokatselmus)
- Rakennusta tai sen osaa ei saa ottaa käyttöön ennen kuin se on käyttöön hyväksytty. Käyttöönottokatselmuksessa rakennuksen osan tulee olla turvallinen, terveellinen ja käyttökelpoinen.
- Loppukatselmus (Rakentamislaki (751/2023) 122 §, Laki rakentamislain muuttamisesta (897/2024) 122 §)
- Loppukatselmus pidetään, kun rakennustyö on kaikilta osiltaan valmis ja lupaehtojen mukaiset toimet on suoritettu. Loppukatselmusta on aina haettava luvan voimassaoloaikana.
Lisäksi edellytetään tarkastusasiakirjan pitämistä (Rakentamislaki 118 §) ja rakennuksille, joita käytetään asumiseen ja työntekoon tulee laatia käyttö- ja huolto-ohje (Rakentamislaki 139 §).
Karttapaketin rakentamislupahakemusta varten voi tilata Mäntsälän kunnan karttakaupasta Karttapaketin voi tilata myös Mäntsälän kunnan kuntakehityspalveluista suunnitteluavustajalta. Karttapaketin hinta on 110 €.
Rakentamisluvan karttapaketti sisältää karttaotteen PDF- ja DWG-muodossa, liitoskohtakartan vesiliittymälle (asemakaava-alueella), asemakaavaotteen (/haja-asutusalueella osayleiskaavaotteen) ja -määräykset, luettelon naapurikiinteistöistä ja niiden saatavilla olevista yhteystiedoista, selvitys naapurin kuulemisesta -lomakkeen, ohjeet asemapiirustuksen laatimiseksi ja esimerkkiasemapiirustuksen. Paketti sisältää myös kiinteistörekisteriotteen, kiinteistörekisterin karttaotteen ja lainhuutotodistuksen. Liiteasiakirjat ovat voimassa 3 kuukauden ajan tulostuspäivästä.