Ehkäisevä päihdetyö
Viimeksi muokattu: 11.4.2025
Ehkäisevä päihdetyö on osa kunnan lakisääteistä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä. Ehkäisevä päihdetyö perustuu lakiin ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä 523/2015, jonka tavoitteena on edistää terveyden ja hyvinvoinnin tasa-arvoa.
Ehkäisevä päihdetyö tarkoittaa toimia, joilla pyritään ehkäisemään päihteiden käyttöä, vähentämään niistä aiheutuvia haittoja sekä edistämään terveellisiä elämäntapoja, hyvinvointia ja turvallisuutta. Ehkäisevä päihdetyö huomioi kaikki ehkäisevän päihdetyön sisältöalueet eli alkoholin, tupakka- ja nikotiinituotteet, huumausaineet, rahapelaamisen sekä muut päihtymystarkoituksessa käytetyt aineet.
Alkoholista, huumeista, tupakka- ja nikotiinituotteista sekä rahapelaamisesta aiheutuu monenlaisia haittoja käyttäjän itsensä lisäksi läheisille, muille ihmisille, yhteisöille ja yhteiskunnalle.
Tältä sivulta löydät koottuna lisätietoa päihteistä sekä palveluista apua tarvitsevalle ja hänen läheiselleen.
Ota huoli puheeksi
Päihteistä on hyvä puhua ennaltaehkäisevästi jo varhain. Sinun ei tarvitse olla asiantuntija kysyäksesi asiasta, tärkeintä on inhimillinen kohtaaminen ja välittäminen. Ainoa tapa selvittää päihteiden vaikutus ihmisen elämään ja terveyteen on ottaa asia rohkeasti puheeksi.
Nosta päihteiden, nikotiinituotteiden tai rahapelaamisen käyttö keskusteluun viimeistään silloin, jos huomaat huolestuttavia merkkejä läheisessäsi tai hän kertoo esimerkiksi univaikeuksista, alakuloisuudesta, muistiongelmista tai taloudellisista haasteista. Huolen puheeksi ottamisessa voit käyttää hyödyksesi Keusoten ja Ehyt ry:n Ota puheeksi-kortteja 2024 (linkki vie toiselle sivustolle).
Aina henkilö ei ole valmis puhumaan asiasta ja se saattaa herättää jopa ärtymystä. Tällöin on parempi antaa henkilölle tilaa ja aikaa pohtia tilannettaan rauhassa. Tärkeintä on, että huoli on otettu puheeksi. Asiaan voi palata myöhemmin uudelleen.
Jasmin Jokelainen
Ennaltaehkäisevän päihdetyön koordinaattori