Nuoret ja liikunta – pelillistämisen potentiaali liikkumisen lisäämiseen
Viimeksi muokattu: 6.2.2023Nykyisenlainen arki ei välttämättä tue hyvinvointiamme parhaalla mahdollisella tavalla
Arki ei nykymuodossaan vaadi fyysistä aktiivisuutta, joten se jää helposti pois, jos siihen ei kiinnitä huomiota. Kuitenkin liikunnalla on monia positiivisia vaikutuksia ihmisen biologiaan ja fysiologiaan kuin myös sosiaaliseen ja psyykkiseen elinvoimaan. Elinympäristömme on kokenut suuria muutoksia verrattain lyhyessä ajassa ja muutos tuntuu vain kiihtyvän. Kun tarkastelemme koulun tai työelämän vaatimuksia ja niissä tarvittavia taitoja nyt ja verrataan tätä esimerkiksi 10 vuoden takaiseen, paljon on tapahtunut. Elimistömme reaktiot ja fysiologia ei kuitenkaan ole muuttunut tässä tahdissa. Ihmisen fysiologia on pitkälti samanlainen nykyään kuin mitä se oli metsästäjäkeräilijöillä. Jatkuva liike on edellytys normaalien elintoimintojemme ja elimistön tasapainon ylläpitämisessä. Elimistömme tarvitsee liikuntaa – kaupunkimaistunut elämäntapamme ei. Arkemme ei siis tue elimistömme vaatimia edellytyksiä hyvinvoinnin saavuttamiseen. Arjessa selviytyminen ei vaadi ravinnon hankintaa liikkumalla – ruoan voi parhaimmassa tapauksessa tilata parilla klikkauksella netistä kotiinkuljetuksella suoraan ovelle. Koulu ja monet työt sisältävät paljon istumista, ja näissä tehtävissä vietetään iso osa hereilläolotunneista, liikettä ei tapahdu ja kivikautinen fysiologiamme on epätasapainossa. Liikkua siis pitäisi, mutta koulun tai työn jälkeen vapaa-aika ravinnon hankintaan metsästäen tai keräillen ei nappaa.
Ihmisen muodostamia liikunnan muotoja metsästyksen ja keräilyn sijaan on monia. Liikuntalajien monet muodot pitävät kuitenkin sisällään paljon urheilumaailmasta tuttuja elementtejä: kurinalaisuutta ja kilpailua. Nämä attribuutit eivät palvele kaikkia. Kilpailua ja kurinalaisuutta on riittämiin jo töissä ja koulussa. Vapaa-ajan voi käyttää mukavamminkin. Liikkua voi onneksi monella tapaa, urheilu ja perinteisesti mielletyt liikuntalajit eivät ole ainoa vaihtoehto. Moni ei tule varmaankaan miettineeksi, että esimerkiksi teatteri- tai partioharrastus pitävät sisällään paljon liikuntaa ja liikkumista muun toiminnan ohessa, tai että puolimaratonin voi juoksureitin sijaan suorittaa tanssilattialla, mikäli kännykän askelmittariin on luottaminen. Liikkua siis voi, vaikka ei ota osaa perinteisesti ajateltuihin liikunnan muotoihin.
Vapaa-ajan rajattomat mahdollisuudet
Jatkuvassa kehityksessä oleva urbaaniympäristö tarjoaa vapaa-ajan viettoon monia mahdollisuuksia ja laajan kirjon erilaisia elämyksiä. Utelias ihminen haluaa kokeilla ja elää mahdollisimman paljon. Uusien kokemuksien viehätys vie helposti voiton perinteisimmiltä vapaa-ajanviettomahdollisuuksilta. Perinneleikit ja marjastus saattaa siis jäädä muiden asioiden varjoon. Digilaitteet muun muassa mahdollistavat paljon, ja jo ihan omalta kotisohvalta käsin koko muu maailma on avoin. Asioiden ja ihmisten ei enää tarvitse olla konkreettisesti läsnä omassa lähipiirissä ja elinympäristössä, vaan niihin pääsee käsiksi puhelimen ja kirjavan appivalikoiman kautta. Tämä maailma suorastaan imee mukaansa. Kivikaudella perinneleikeissä oli mahdollisesti jotakin samaa – mahdollisuus olla yhteydessä muihin ihmisiin ja päästä mukaan leikin sisältämiin pelillisten elementtien vietäviksi. Peleissä selvästi on sitä jotakin, joka tempaa mukaansa.
Pelien luomat mahdollisuudet
Pelit voisi olla oiva keino huvin ja hyödyn yhdistämisessä. Pelit tarjoavat pelaajalleen paljon sosiaalista ja psyykkistä pääomaa, nykyisin myös liikunnallisia elementtejä. Pelillistämisen elementtejä voidaan myös hyödyntää koulu- ja työympäristössä luoden olosuhteet, jotka tempaavat mukaansa ja koukuttavat mukaan toimintaan. Pelien koukuttavuus perustuu niiden ominaisuuksiin, jotka itsessään tukevat psykologisia perustarpeita: autonomiaa, yhteenkuuluvuutta ja kyvykkyyttä, lisäksi pelit sisältävät koukuttavia elementtejä kuten innostavan tarinan, sopivanlaisen sattuman sekä erilaiset palkinnot. Tässähän meillä voisi mahdollisesti olla toimiva nykypäivän resepti hyvinvoinnin ja liikkumisen lisäämiseen. Meidän täytyy vain oppia käyttämään pelejä, pelillistämisen luomia mahdollisuuksia ja digilaitteita sopivalla tavalla, jotta ne voisivat uhkan sijaan olla mahdollisuus liikkumisen toteutumiselle ja kivikautisen fysiologiamme normaalin toiminnan täyttämiselle. Onneksi meillä on aikaa oppia ja kehittää!
Helmikuun liikuntakampanja
Helmikuu on täällä tuoden mahdollisuuden talviloman viettoon. Talviloma on hyvä hengähdystauko arjen keskellä ja vapauttaa paljon aikaa liikkumiseen. Haastankin kaikki, joilla on mahdollisuus pitää talviloma, nauttimaan loman tuomasta vapaudesta täyttää päivät omaa hyvinvointia tukevilla elementeillä. Jaa halutessasi oma helmikuinen hyvinvoinnin edistämisen tapasi sosiaalisessa mediassa käyttäen seuraavia hashtageja:
#liikkuvamäntsälä #liikutaanyhdessä #parastaarkea #helmikuu
Kaikkien, jotka helmikuun aikana ovat jakaneet kuvan käyttäen yllä olevia hashtageja kesken arvotaan koripallo. Koripallolla saa aikaan mukaansa tempaavat pelit kaverien kesken. Toivotan kaikille elinvoimaa ja liikunnan täyteistä helmikuuta.
Liikutaan yhdessä kohti parasta arkea!
Liikunnallisin terveisin,
Karoliina 😊
-
- Lasten ja nuorten liikkumissuositus Avautuu uuteen ikkunaan Ulkoinen linkki
- Suomalaisen nuoren liikunta Avautuu uuteen ikkunaan Ulkoinen linkki
- Liikunnan merkitys nuoren kehitykseen Avautuu uuteen ikkunaan Ulkoinen linkki
- Vähäisen liikunnan terveyshaitat Avautuu uuteen ikkunaan Ulkoinen linkki
- Kasvuikäisen liikunta Avautuu uuteen ikkunaan Ulkoinen linkki
- Hyötypeli hyvinvoinnin tukena Avautuu uuteen ikkunaan Ulkoinen linkki
- Nuorille intoa liikuntaan peleistä Avautuu uuteen ikkunaan Ulkoinen linkki
- Pelillistäminen oppitunneilla Avautuu uuteen ikkunaan
- Pelaamalla parempia oppimistuloksia Avautuu uuteen ikkunaan Ulkoinen linkki