Muuta kulttuuria
Viimeksi muokattu: 15.1.2024Historiallinen kirkonmäki
Mäntsälän keskustan maamerkkinä kirkonmäellä korkeuksiin kohoaa Mäntsälän kirkon komea punatiilinen torni. Mäntsälän kirkonmäki muodostaa kulttuurihistoriallisesti arvokkaan ja monipuolisen kokonaisuuden, johon kuuluvat kirkko hautausmaineen, lainamakasiinit, entinen pitäjäntupa, entinen vanha toriaukio sekä Mäntsälänjoen varrella sijaitseva Mäntsälän kartano.
Nykyinen kirkkorakennus, jota edelsi kolme puukirkkoa, on valmistunut vuonna 1866. Tyypiltään se on länsitornillinen pitkäkirkko. Kirkko suunniteltiin Suomen Intendentinkonttorissa arkkitehti E. B. Lohrmanin johdolla. Viimeisin peruskorjaus tehtiin vuonna 1991. Silloin kirkon sisätilat kunnostettiin ja kirkkosaliin sijoitettiin pitkään säilytyksessä ollut Koiviston rajantakaisen kirkon kattokruunu. Kirkon alttaritauluna on saksalaisen Bernhard Reinholdin maalaus Paimenten kumarrus (1861).
Kirkonmäellä, Vanhan Porvoontien varrella, sijaitsee myös Mäntsälä Seuran ylläpitämä Mäntsälän vanha Pitäjäntupa vuodelta 1854. Se toimi aikoinaan mm. kunnan ensimmäisenä kunnantalona. Toisella puolella tietä vanhassa viljamakasiinissa on Karjalaan rajan taakse jääneen Kirvun Pitäjämuseo. Kirvulaiset ovat lahjoittaneet museoon vuosien kuluessa runsaasti esineitä, jotka on tuotu evakkokuormissa.
Yleisölle Kirvun Pitäjämuseo on avoinna kesäsunnuntaisin ja erilaisten tapahtumien yhteydessä. Myös Pitäjäntuvassa voi vierailla erilaisissa tapahtumissa, näyttelyissä ja muissa tilaisuuksia. Ajankohtaiset tapahtumatiedot löytyvät kyseisten toimijoiden omien sivujen lisäksi Mäntsälän tapahtumat -verkkokalenterista.
Vanhan Porvoontien varrella on myös muita kiinnostavia ja historiallisesti arvokkaita rakennuksia, kuten tiilestä rakennettu entinen kunnantalo vuodelta 1936, joka toimii nykyään Mäntsälän Kansalaisopiston tiloina.
Kirkonmäen maisemaan liittyy sen koillispuolella sijaitsevan Mäntsälän kartanon (Karlsberg) talouskeskus. Rakennuksia ympäröi vanha puisto. Puinen päärakennus 1780-luvulta on mansardikattoinen ja pihapiirissä on toinen pienempi asuinrakennus 1700-luvulta.
Käsityöt
Mäntsälässä on vahvat käsityöperinteet, joista kertoo Sepänmäen käsityömuseo ja monet nykyiset käsityöharrastuspiirit. Mäntsälän kansalaisopistossa voi opiskella käsitöitä ja taidetta. Public Knitting on saanut myös suosiota neulojien kesken – heidän joukkoon voi liittyä neulomaan kirjastossa tai muissa julkisissa tiloissa.
Sirkusperinne elää
Uudemmaksi vahvaksi taiteenmuodoksi on syntynyt erityisesti Ohkolan ja Hyökännummen alueella sirkusharrastaminen. Sirkus Siriuksen parissa harrastaa nykyisin lähes 200 harrastajaa vauvaikäisistä aikuisikäisiin. Sirius perustettiin vuonna 2001 osana Ohkolan nuorisoseuran toimintaa. Aluksi sirkuskoulun nimenä oli Sirkuskola. Kesästä 2015 lähtien Sirkus Sirius on toiminut aktiivisesti omana yhdistyksenään.
Kesäistä kulttuuria
Mäntsälässä on monenlaista harrastaja- ja yhdistyspohjaista kulttuuritoimintaa, josta etenkin kesämatkailijat pääsevät nauttimaan. Esimerkiksi Öljymäen kesäteatterin jokavuotiset näytelmäproduktiot viihdyttävät heinä- ja elokuussa. Mäntsälän taideyhdistys järjestää säännöllisesti taidenäyttelyitä, joihin yleisöllä on vapaa pääsy. Lomalla Mäntsälässä pääset lisäksi kokemaan aitoa kylämarkkinatunnelmaa elokuisilla Maalaismarkkinoilla. Jos tanssijalkaasi vipattaa, niin Mäntsälän Suurlavalla järjestetään kesäisin tansseja kaksi kertaa viikossa.