Muita nähtävyyksiä

Viimeksi muokattu: 12.1.2024

Kulttuurihistoriallisesti arvokas kirkonmäki

Mäntsälän keskustan maamerkkinä kirkonmäellä korkeuksiin kohoaa Mäntsälän kirkon komea punatiilinen torni. Mäntsälän kirkonmäki muodostaa kulttuurihistoriallisesti arvokkaan ja monipuolisen kokonaisuuden, johon kuuluvat kirkko hautausmaineen, Kirvun pitäjämuseo,  vanha Pitäjäntupa, entinen vanha toriaukio sekä Mäntsälänjoen varrella sijaitseva Mäntsälän kartano.

Mäen huipulla sijaitseva Mäntsälän kirkko valmistui vuonna 1865 ja se vihittiin käyttöön vuonna 1866. Sen ovat suunnitelleet arkkitehdit E. B. Lohrmann ja Jean Wiik. Rakennustyyliltään Mäntsälän kirkko on länsitornillinen pitkäkirkko.

Kirkkoon pääsee tutustumaan jumalanpalvelusten yhteydessä sunnuntaisin ja muina pyhinä klo 9.30-11.30. Muina aikoina kirkkoon pääsee tutustumaan pyynnöstä, tiedustelut ja varaukset kirkkoherranvirastoon p. (019) 5607 500.
Kirkossa järjestetään myös konsertteja ja tapahtumia, joiden yhteydessä kirkossa voi vierailla. Kesällä kirkko on avoinna tiekirkkona lähes päivittäin. Mäntsälän kirkon panoramakuvat ovat katsottavissa Mäntsälän seurakunnan verkkosivuilta.

Museohuone kirkon yläkerrassa esittelee vuosisatoja vanhaa esineistöä ja  yhdessä kirkon ja hautausmaan kanssa se valottaa kiinnostavalla tavalla Mäntsälän seurakunnan ja samalla koko paikkakunnan historiaa.

Pitäjäntupa vuodelta 1854  ja Kirvun Pitäjämuseo entisessä viljamakasiinissa, sijaitsevat aivan kirkon vieressä Vanhan Porvoontien varrella. Yleisölle Kirvun Pitäjämuseo on avoinna kesäsunnuntaisin. Lisäksi siellä sekä Mäntsälä Seuran ylläpitämässä Pitäjäntuvassa voi vierailla erilaisissa tapahtumissa, näyttelyissä ja muissa tilaisuuksia pitkin vuotta.

Vanhan Porvoontien varrella on myös muita kiinnostavia ja historiallisesti arvokkaita rakennuksia, kuten tiilestä rakennettu entinen kunnantalo vuodelta 1936, joka toimii nykyään Kansalaisopiston tiloina.

Kirkonmäen maisemaan liittyy sen koillispuolella sijaitsevan Mäntsälän kartanon (Karlsberg) talouskeskus. Rakennuksia ympäröi vanha puisto. Puinen päärakennus 1780-luvulta on mansardikattoinen ja pihapiirissä on toinen pienempi asuinrakennus 1700-luvulta.

Muistomerkit ja patsaat

Mäntsälä – valon ja kiven kunta
Kvartti, 2000. Mäntsälän eteläinen moottoritieliittymä. Mäntsälän kivestä valmistettu ympäristöteos. Kivipaadet, suunnittelu arkkitehti Mikko Aho, valot Henri Juslén. Kvartin suunnittelu taiteilija Marianne Falk.

Hard Rock – kivi, 2006.
Eurovision laulukilpailun v. 2006 voittaneessa Lordi-yhtyeessä soittavan Amenin kunniaksi pystytetty kivi. Yhtyeen kitaristi Amen, eli Jussi Sydänmaa on asunut ja käynyt koulunsa Mäntsälässä.kävi Ehnroosin koulua vv. 1985-1991. Kivi on Mäntsälästä louhittavaa Aurora graniittia eli migmatiittiä (maailman kovinta kiveä). Kivi paljastettiin 26.6.2006
Sijainti: Ehnroosin koulun piha-alue.

Ehnroosin koulun muistomerkki, 1961.
Kuvanveistäjä, prof. Heikki Varja
Sijainti: Ehnroosin koulun mäki. Mäntsälän ensimmäinen kansakoulu sijaitsi muistomerkin paikalla.

Kuvanveistäjä Terho Sakin suunnittelema reliefi.
Sijainti: Ehnroosin koulun seinässäNordenskiöldintien puolella.

Rakentajien ja raivaajien muistomerkki, 1985.
Kuvanveistäjä, prof. Heikki Varja. Paljastettiin Mäntsälän 400-v. juhlien yhteydessä. Sijainti: Linja-autoaseman puisto.

Kolerahauta.
Sijainti: Kerämäki, noin 500 metriä Kirkonmäeltä Sääksjärvelle päin, opasteet.
Kolerahautoja on myös Mäntsälän eri kylissä.

Mäntsälän asekätkijöiden muistomerkki vuosilta 1944-45
Toisessa maailmansodassa epäluottamus Suomen ja Neuvostoliiton välisen 4.9.1944 solmitun aselevon pitävyydestä johti erilaisiin vastatoimiin. Päämajan upseerit laativat suunnitelman varautumisesta laajamittaiseen sissisotaan ja sotamateriaalin varastoimiseen suojeluskuntapiireihin noin 35 000 miehelle. Mäntsälässä asekätkijät olivat tavallisia ammatissa toimivia miehiä, jotka olivat vapautuneet rintamalta. Muistokivi on siirretty Salpalinjalta Miehikkälän museoalueelta. Muistokiven alusta ja ympärillä olevat kivilohkareet ovat Aurora graniittia. Muistomerkki sijaitsee Sääksjärvellä, Sääksjärventie 349.

Sälinkään lasitehtaan muistokivi
Sijainti: Järvikulmantie, Sälinkää, Kilpijärven rannalla.

Sääksjärven tulitikkutehtaiden muistomerkki
Muistomerkki on tehty Aurora -graniitista, jossa on viisi tulitikkua pystyssä kuvaten viittä Sääksjärven tulitikkutehdasta Meistusmäessä, Nikulan talon mailla pari sataa metriä Meistumäen tehtaasta, Purolassa koulun lähellä, Ämmänkivessä koululta kilometri Mäntsälään sekä Louhilinnan mäessä.
Sijainti: Muistomerkki sijaitsee Louhilinnan pihalla Sääksjärvellä, Sääksjärventie 915.

Talvisotaan lähdön muistolaatta, 1999.
Valmistettu Mäntsälän graniitista. Laatassa teksti: ”Talvisodan 30.11.1939-13.3.1940 muistolaatta. Mäntsälän miehet lähtivät ylimääräisen kertausharjoituksen kautta talvisotaan lokakuussa 1939. Heidät sijoitettiin jalkaväkirykmentti 12:n II pataljoonaan. Talvisota kesti 105 päivää ja sodassa kaatuneita mäntsäläläisiä oli 79.” Laattaan on kaiverrettu Mäntsälän rajat vuodelta 1939. Sijainti: Seurojentalon ulkoseinä.

Torppari-muistomerkki, 1984.
Tekijä: Kalle Honkanen. Sijainti: Sälinkään kartanon piha

Tytöt rantakivellä, 1979.
Kuvanveistäjä, prof. Heikki Varja. Sijainti: Terveyskeskuksen pihamaa

Vaakalintu-reliefi, 1997.
Tekijä:  Marianne Falk. Valmistettu Mäntsälän omasta kivestä. Sijainti: Kansalaisopiston seinä Kirkonmäellä.

Patsaat ja muistomerkit hautausmaalla ja kirkonmäellä

Reliefi kuvanveistäjä, professori Heikki Varjan haudalla.
Sijainti: Hautausmaa

Enkeli-reliefi Aino Aaltosen haudalla.
Kuvanveistäjä Wäinö Aaltonen. Sijainti: Hautausmaa. Pietiläisten sukuhauta.

Karjalan neito -patsas, 1965.
Kuvanveistäjä, prof. Heikki Varja. Karjalaan jääneiden muistoksi. Sijainti: Hautausmaa.

Sankarihautojen muistomerkki, 1946.
Kuvanveistäjä Ilmari Wirkkala. Sijainti: Hautausmaa

v. 1918 kaatuneitten valkoisten muistomerkki, 1927
v. 1918 kaatuneitten punaisten muistomerkki, 1946
Sijainti: Hautausmaa

Muistelulehto, 1994.
Suunnittelija Bey Heng. Muistokivet Mäntsälän graniittia. Sijainti: Hautausmaa.

Nälkävuosien 1866-68 uhrien muistomerkki 1984.
Kuvanveistäjä, prof. Heikki Varja. Sijainti: Kirkonmäki

Hautajaisvaakuna.
Sijainti: Mäntsälän kirkko