Eläintenpito
Viimeksi muokattu: 21.10.2024Kenen on rekisteröidyttävä?
Velvollisuus rekisteröidä eläinten pitopaikat koskee kaikkia paikkoja, joissa pidetään alla mainittuja eläimiä – myös vaikka eläimiä olisi vain yksi tai niitä pidettäisiin lyhytaikaisesti tai harrastemaisesti. Myös sukusolujen ja alkioiden pitopaikat, jotka eivät vaadi erillistä hyväksyntää, tulee rekisteröidä. Tiettyjen eläinlajien eläimet pitää rekisteröidä sekä merkitä yksilöllisellä tunnisteella tai ryhmäeläiminä. Katso lisätietoa tarkemmista eläinlajikohtaisista vaatimuksista sivun vasemmassa laidassa olevista linkeistä.
Rekisteröi pitopaikat, jos sinulla on seuraavia eläimiä, sukusoluja tai alkioita:
nautaeläimet
sikaeläimet
lammaseläimet
vuohieläimet
siipikarja
hevoseläimet
kameli- ja hirvieläimet (poro tietyin poikkeuksin)
turkiseläimet
kalat, äyriäiset ja nilviäiset (paitsi kotitalouksissa pidettävät koristevesieläimet akvaariossa)
mehiläiset ja kimalaiset
tuotantokanit
muut maaeläimet, pois lukien lemmikkieläimiä* pitävät kotitaloudet ja eläinlääkärien vastaanotot ja klinikat
*Lemmikkieläimellä tarkoitetaan eläinterveyssäännöstön liitteessä I luetteloitua, kyseiseen eläinlajiin kuuluvaa eläintä, jota pidetään yksityisessä, muussa kuin kaupallisessa tarkoituksessa: koirat, kissat, fretit, selkärangattomat (lukuun ottamatta mehiläisiä, pääjaksoon Mollusca kuuluvia nilviäisiä ja alajaksoon Crustacea kuuluvia äyriäisiä), koristevesieläimet, sammakkoeläimet ja matelijat. Linnuista lemmikkieläimiksi katsotaan muiden kuin kanoihin, kalkkunoihin, helmikanoihin, ankkoihin, sorsiin, hanhiin, viiriäisiin, kyyhkysiin, fasaaneihin, peltopyihin ja sileälastaisiin lintuihin (Ratitae) kuuluvien lintulajien yksilöt. Nisäkkäistä lemmikkieläimiksi katsotaan jyrsijät ja kanit, lukuun ottamatta elintarviketuotantoon tarkoitettuja eläimiä.
Miten voin rekisteröidä eläintenpidon ja pitopaikan?
Eläintenpidon ja pitopaikan rekisteröinti tehdään Eläintenpitäjärekisteriin sähköisesti tunnistautumalla, tai tarvittaessa lomakkeilla kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle.
Tietoa eläintenpidosta, rekisteröinnistä sekä lomakkeet ilmoituksia varten saa Ruokaviraston verkkosivuilta tai maaseututoimesta.
Miksi rekisteröinti on tehtävä?
Eläinten merkinnän ja rekisteröinnin tavoitteena on eläinten hyvinvoinnin varmistaminen, eläintautien torjunta sekä eläimistä peräisin olevan elintarvikkeen kulun seuraaminen tuotantoketjussa.
Eläintenpitäjillä on velvollisuus ja vastuu rekisteröityä ja perustaa eläinten pitopaikka.
Ajan tasalla oleva eläinluettelo ja rekisteri nopeuttavat jäljitettävyyttä, jotta esimerkiksi eläintautitilanteessa saadaan nopeasti selville eläinmäärät kussakin pitopaikassa ja eläimet voidaan jäljittää ja erottaa muista eläimistä.
-
Harkitsetko kesä- tai harrastekanojen hankintaa?
Tutustu Ruokaviraston verkkosivuilta löytyvään kesä- ja harrastekanojen pitäjän muistilistaan.
Keski-Uudenmaan ympäristökeskus on myös laatinut oman ohjeensa kesäkanojen pitäjälle. Tässä ohjeessa on mukana myös Keski-Uudenmaan alueen kuntien yleisohje, jos aikomuksenasi on ottaa esimerkiksi kanojen lisäksi kukko.
Suunnitteletko kananmunien myyntiä?
Jos aikomuksenasi on myydä kanan- tai muiden lintujen munia oman talouden ulkopuolelle, on sinun tehtävä elintarvikelain mukainen ilmoitus alkutuotannon toiminnasta Keski-Uudenmaan ympäristökeskukseen sekä huolehdittava salmonellavalvonnan mukaisesta salmonellanäytteiden otosta. Lisätietoja Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen verkkosivuilta kohdasta elintarvikevalvonta.
-
Ammattimainen / laajamittainen eläintenpito
Laajamittaisesta tai ammattimaisesta eläintenpidosta puhutaan silloin, kun täysikasvuisia eläimiä on omistuksessa tai hoidettavana vähintään 6 kpl. Esimerkiksi kennelit, kissa-ja koirahoitolat sekä ravi- ja ratsutallit kuuluvat tähän kategoriaan. Myös luonnonvaraisia eläimiä tarhattaessa rekisteröinti voi olla tarpeen.
Ilmoitus tehdään aluehallintoviraston lomakkeella ilmoitus ammattimaisesta eläinten pidosta/välitystoiminnasta (pdf). Palauta lomake Etelä-Suomen aluehallintoviraston kirjaamoon, osoitteeseen kirjaamo.etela@avi.fi.